Просо белено 1кг

Базова цена: 4,50 лв.

Просото е много богато на витамини А, Е, В1, В2, РР, а от минералите най-добре са представени силицият, калий, магнезий и фосфор. В просото има голямо съдържание на фибри, нишесте, глюкоза, бързо окисляващи се мазнини. В просото се съдържат и мед, никел, цинк, йод.   В 100 г каша от просо има : 11.33 г белтъчини 3.07 мазнини 69.23 въглехидрати 0.33 г вода.    

Продуктът е успешно добавен в количката
4,50 лв.
Моля, изберете:
Подробно описание
Подробно описание

Просото, както и другите пълнозърнени култури, са богат източник на магнезий - минерал, който действа като кофактор за повече от 300 ензими, включително и тези, които участват в използването на секрецията на глюкозата и инсулина. Просото и останалите пълнозърнени култури понижават риска от диабет ІІ.

 

Съдържащият се в просото магнезий редуцира риска от астма и честотата на мигренни пристъпи. Освен това той понижава високото кръвно налягане, като по този начин редуцира риска от сърдечен удар, особено при хора с атеросклероза или диабетична сърдечна болест.

 

Фосфорът, осигурен от просото, играе важна роля в структурата на всяка една човешка клетка. Той е важен компонент на нуклеиновите киселини, които са градивните блокове на генетичния код.

 

Има предпазващи сърцето свойства.

 

Помага в предпазването на поява на жлъчни камъни.